Jelentem, én szívem szerint bringával, mert a leggyorsabb...
DE! Hogy mennyire igazad van, azt mi sem bizonyítja jobban, amikor egy 3 (három) éves Saab beáll a szervizbe megméretni a teleszkópokat és a hátsók
36%-osak!!!! voltak és a tag ahelyett, hogy azonnal cserét kér, inkább fogja, kitolat és húz el mint a vadliba...
Szerinte nem balesetveszélyes....
Te Attila.
Mondok neked valamit.
Ha minden autonak 36%-os lenne a lengescsillapitoja,nem lenne semmi gond.
Magyarorszagon jelenleg a megengedett also hatar ELSO lengescsillapitok eseteben 30%, a HATSOK eseteben pedig 20%.
Tehat jogilag semmi sem indokolja a lengescsillapitok cserejet a tortenetedben.
Mas.
Te szerinted egy vadonatuj lengescsillapito (markatol fuggetlenul) milyen csillapitasi %-al rendelekzik?
Nagyjabol (futomu kialakitas fuggvenye) 65-80% koze teheto.
Minden,ettol jobb ertek maga az ude kivetel.
Mivel a futomukialakitasa NAGYBAN befolyasolja a lengescsillapito hatasfokat,igy tokeletes (elmeleti) lengescsillapitas nincs.
A soklengokaros, multilink, stb.. stb futomuvek mind-mind azt hivatottak szolgalni hogy segitsek a lengescsillapitokat a munkajukban. Igen,termeszetesen mast is,de most nem akarok elkanyarodni.
A legjobb lengescsillapito az emberi kez.
Nem hogy ettol jobbat,meg kozelit sem sikerult semmilyen gyartonak prezentalnia.
De csak egy pelda.
VADONAT UJ Nissan Micra hatso lengescsillapitok merese muszakinal,beallitott guminyomassal BUKTA!!!
Volt amelyik nem erte el a 20!!! %-ot.
Sajnos a futomuve ennyit tudott,raadasul a hatso traktus az auto sulyanak mindossze a harmadat cipelte (~300Kg) es semmi szin alatt nem valtoztattak rajta.
De megnyugtasson,meg a 8!!! eves micraknak is ugyanezt tudja a hatso lengescsillapitoja.
Visszaengedtuk a guminyomast 1,6-1,7-re es akkor tudott 40 korul.
Apropo.
Ettol meg tokeletesen allt az uton a kisauto,mert a foldhoz volt szoritva a hatso tengely,csak nem volt olyan az uttartasa.
De ezek a dobokockak ilyenek.
Szoval faszan kibontakoztam megint,roviden:
-A Saab-os jol tette hogy nem csereltetett,mert nem indokolt,max. ha olajfolyas volt a patronon...