Gondoltam összegyűjtöm ide Miki 24V útmutatását a Solex 4A1 karbi beállításához:
1. Hideg motornál ÍGY NÉZ KI A PORLASZTÓ?

2. A levegőfedél szabályzóján találsz a házon és a fedél részen 1-1 vonást.Rugóerőt tudsz beállítani és ez szabályozza azt,hogy milyen gyorsan nyíljon le a fedél,tehát ahogyan melegszika motor,úgy ad neki több és több levegőt.
EZ AZ A KÉT VONÁS,AMIT ÖSSZE KELL ÁLLÍTANI

3. Az alapjárat és a gyorsalapjárat állítása.Ez azt szolgálja,hogy a gázpedál lenyomása nélkül induljon melegen az autó.ez akkor van jól beállítva,hogyha az indítást követően 1600-1800/min-re pörög fel az autó.Ez a felpörgés egy pillanat,utána kell beállnia a 800-900-as alapjáratnak.
A képre írtam,hogy melyiknek,hány mm-nek kell lennie.
Kiírom ide is: A kisebbik hézagnak kell 3-3,5 mm-nek lennie,a gyorsalapjárat szabályzónál pedig a csavar menetes részének kell 7-8mm-nek lennie.

4. Itt a gyorsítópumpa befecskendezési kezdetét,valamint a mennyiség beállítását mutatom.
A hézag az állítócsavar és a pumpa fala között 3,4-max. 3,7mm.
Ha ez a hézag túl nagy,akkor a befecskendezett mennyiség nagyon sok,az autó megtorpan.
A másik vonallal jelölöm a pumpa emelőkarja és a pumpa dugattyúja közti rést.Ennek alapjárati helyzetben (amikor a pillangószelep emelőkarja felfekszik a beállított alapjárati ütközőcsavarra) hézagmentesnek kell lennie,tehát a legkisebb gázadásra meg kell kezdődnie a befecskendezésnek.
Ellenőrizd,hogy kézzel elhúzod a pumpa emelőkarját a pumpa dugattyújától,hogy biztosan nem nyomta -e állandóan.Ha állandóan nyomva tartja,kkor a CO magas,valamint az autó megy.
Ha van hézag,vagy az még nagy is,akkor az autó lomhán indul meg,valamint hirtelen ránt,ha megkezdődik a befesckendezés.
A csavarhúzóval mutatom azt a csavart,amivel tudod ezt állítani.

5. A képen látható fúvókák mindig stabilan álljanak.Ne lógjanak,ne legyenek betömve,stb. ,meg legyenek húzva.

6. A vákuum kivezetések az előgyújtás,utógyújtás,gyorsalapjárat részére.
1. utógyújtás (fehér vákuumcső)
2. előgyújtás (fekete)
3. gyorsalapjárat

7. Az alapjárati keverékállító csavarokat jelöltem piros nyilakkal.
FONTOS,HOGY EZEKET EGYFORMÁRA ÁLLÍTSUK BE MINDIG!
Ezek a teljes fordulatszám 2/3-áig befolyásolják a teljesítményt!
Ajánlott mélysége a szelepház falától mérve tolómérővel 4,77-4,89 között legyen.ezeket az én tapasztalataim szerint a leg jobbak,nekem ilyen értékek között volt a legjob fogyim,teljesítményem és tökéletesn megfelelt a CO-vizsgálaton.
A mérést,beállítást NAGYON PONTOSAN VÉGEZZÜK ÉS TÖBBSZÖR IS ELLENŐRIZZÜK! Ha van rá lehetőség,akkor én a digitális tolómérőt ajánlom.

8. A TN-starter. (Ez az az alkatrész,amibe belemegy 2 db vízcső.)
A képen látható résnek +20 fokon 2,2-max. 3mm-nek kell lennie.A TN-starter egy hőmérsékletnövekedésre táguló elemet tartalmaz,amit a víz átmelegít,ezéltal nyomja a képen látható dugattyút,ami a motor hőmérsékletének növekedésével egyre kisebb keresztmetszeten engedi át a dús keveréket,ami a hidegjárathoz szükséges.Ez +60 fokon már teljesen elzár.
AMI NAGYON FONTOS,HOGY A RÉS MINDIG FELFELÉ ÁLLJON!
A képen látható számok:
1. rés +20 fokon
2. TN-starter háza

9. A TN-starter alatt található egy rés.Ennek a résnek a mérete,gyárilag beállított,az adott porlasztóhoz.HA LEHET,SOHA NE TEKERJÜK EL!
Ha valaki mégis eltekerte,akkor érezheti az autó rángatását mikor elveszi a gázt pl.
Ha ezt valaki drasztikusan elállította,akkor a lényeg,hogy SOHA ne leygen teljesen elzárva,egy lehelletnyit miondig legyen nyitva.
Ezen a helyen MINDIG jut a motorba kiegészítő keverék,ami segíti a hibátlan átmenetet alapjáratról üzemi járatra,valamint vissza alapjáratra.
A rést nyíllal jelöltem,az állító csvart pedig a savarhúzóval mutatom.
ISMÉTLEM,LEHETŐLEG SOHA NE ÁLLÍTSUK EL!

10. A motor alapjárati helyzetében SOHA ne a gyorsüresjárat csavarján ütközzön a pillangószelep emelőkarja.
A gyorsüresjárat csavarjának fejét jelöltem piros nyíllal.

11. A porlasztó levegő fedelének a motor üzemmeleg állapotában MINDIG függőlegesen kell állnia.
A képen a számok az alábbiakat jelentik:
1. főfúvoka keverő kehely
2. gyorsító fúvókák (ezeken kell torkonként egyformán bejutni a benzinnek gázadáskor)

12. A fedél nélküli porlasztóház.
Ami fontos ennél a résznél,hogy az indítási levegőszelep könnyen működjön,ezt mindig ellenőrizzük!Ennek mikor a motor áll,akkor zárva kell lennie,tehát,ha lenyomhatónak kell lennie.Amikor a motor jár alapjáraton,akkor teljesen lent kell lennie.Ha gázt adunk,akkor a szívócsonkban lévő vákuum csökkenése miatt ennek fel kell emelkednie.
Ha le van ragadva és nem nyit,akkor indítási nehézségeket okoz,valamint a CO érték nagyon magas,és az autó nem is megy úgy,ahogyan kéne.
Ha úgy van leragadva,hogy teljesen lent van,akkor szintén indítási nehézség,valamint rosszul veszi a fordulatot a motor és nem tudunk norméális keveréket állítani rajta.
Ugyanez vonatkozik,ha nincs alatta a rugó,vagy ha elfelejtjük visszatenni.
A képen a számok:
1. levegőszelep
2. Keverékterelő a gyorstó torkokban (ügyeljünk,hogy mindig visszategyük,valamint úgy álljon,ahogyan a képen látható)

13. Ez pedig a fedél alja.
A számok:
1. főfúvóka 97,5
2. hidegindító merülő fúvóka
3. gyorsítófúvókák alulnézetből
4. levegőztető merülőfúvóka
5. nagyteljesítményű fokozat tűszelepei
6. nagytelj.fokozat keverékfúvókái
A fúvókák MINDIG stabilan álljanak,valamint tiszták legyenek.

14. A keverékcsavarok beállítása.
Magyarul,hogy hovátegyük a tolómérőt

15. Ami még lényeges,hogy ha le van véve a porlasztó,akkor ellnőrizzük,hogy a nagyteljesítményű fokozat pillangószelepei ALAPHELYZETBEN TELJESEN ZÁRT ÁLLAPOTBAN LEGYENEK!
Ha ezek nem zártak,tehát a visszatartó rugóerejük túl gyenge,vagy szét vannak akadva,akkor a CO tartalom nagyon rossz,hidegen,melegen egyenetlenül jár a motor,valamint jelentősen veszítjük a teljesítményt.

Köszi szépen Miki 24V!!!